طريقه عمل الجبنه المودزيلا .
جبنة المودزريلا من الأجبان الدسمة كما أنها تتميز بليونتها وتتحول إلى مطاطية أثناء تعرضها للحرارة .
يتم إنتاج جبنة المودزريلا بخضعها لعدة مراحل حيث تخضع لحرارة معينة عدة مرات ويتم عجنها في كل مرة حتى يتحول لونها للون الأبيض المائل للأصفر وحتى تتميز بالليونة وتصبح مطاطية عند تعرضها للحرارة .
تخضع جبنة الموزاريلا لعدة قياسات لضبط درجة حرارة الحموضة المطلوبة وتشكل على أشكال قوالب وتباع في الأسواق .
تستخدم جبنة الموزاريلا في إعداد البيتزا وأطباق السباغيتي واللازانيا والفطائر ولصعوبة توفُر أجهزة قياس درجة الحموضة في المنزل سأقدم لكم طريقة صنع جبنة الموزاريلا بخطوات أتمنى أن تكون سهلة وتنال رضاكم .
المقادير .
4 لتر حليب كامل الدسم طازج وغير مغلي .
ربع كوب ماء معدني .
الكمية حسب نوعها ( مذكور بالنشرة المرفقة معها )
ربع كوب خل ابيض.
ملح بحري حسب الحاجة .
طريقة التحضير .
نضع كمية الحليب في قدر عميق وسميك القاعدة ويفضل أن نضع تحته شبكة معدنية حتى توزع حرارة النار أسفل القدر دون أو يحترق الحليب أثناء التقليب.
نقلب الحليب بلطف بين الحين والآخر وعندما تصل درجة حرارته 35 درجة مئوية يفضل أن نطفئ النار تحته لأن هذه الدرجة المثالية للتجبّن.
نطحن المنفحة جيداً ومن ثم نذيبها بكمية المياه المعدنية حتى تذوب كلياً فيها ثم نتركها جانباً .
نضع الخل على الحليب ونحركه قليلاً ثم نرفعه على نار هادئة جداً لمدة عشرين دقيقة دون أن نحاول تقليبه أبداً .
نضيف المنفحة على الحليب ونقلبه لمرة واحدة فقط ثم نطفىء النار تحته وننقله إلى مكان دافئ حتى يكمل مرحلة التجبن وهذه العملية تحتاج مدة من ساعتين إلى ساعتين ونصف حسب نوع الحليب .
نقطع الجبن المتكون بواسطة سكين لمربعات متوسطة الحجم ومن ثم نتركه لمدة ساعة ونصف حتى يتماسك قليلاً .
نجهز قدراً آخر مغلّفاً بقطعة من الشاش ومن ثم نرفع الجبنة من الشرش المتكون ونضعها على قطعة الشاش حتى ننتهي من كل الكمية.
نغطي الجبنة بقطعة الشاش ومن ثم نتركها ليلة كاملة حتى تتصفى تماماً من المياه التي تحتويها .
نقيس درجة الحموضة للجبنة المتكونة وذلك بأن نأخذ قطعة صغيرة من الجبنة نضع عليها القليل من الملح البحري ونتركها لمدة نصف ساعة تقريباً فإن بقيت متماسكة فهذا دليل نجاحها .
نقسم الجبنة إلى أربع قطع ومن ثم نشكل كل قطعة لدائرة متوسطة الحجم ونضعها في طبق عميق مغلف بقطعة من الشاش .
نرش الملح على كرات الجبنة ومن ثم نتركها لمدة ساعتين حتى تتصفى تماماً من المياه التي ظهرت بسبب رش الملح عليها .
نأخذ كل كرة من كرات الجبنة نضعها في الشاش ونعصرها جيداً ومن ثم ندخلها الميكرويف لمدة دقيقة واحدة فقط .
نجهز ورق مطبخ لتجفيف الجبنة بعد خروجها من المايكرويف ومن ثم نبدأ بعجنها جيداً حتى تصبح طرية القوام .
نعيد كرات الجبنة للمايكرويف مدة دقيقة أخرى ومن ثم نعيد عجنها من جديد ومرة أخرى نعيدها للمايكرويف لمدة ثلاثين ثانية وهذه العملية ضرورية حتى تتخلص الجبنة من كل كمية الماء داخلها وتصبح مطاطية وليِنة .
نشكل الجبنة مرة ثانية لكرة كبيرة ونعيدها للمايكرويف لمدة ثلاثين ثانية ومن بعدها ندحرجها بباطن اليد حتى تصبح ملساء السطح خالية من أية نتوءات .
نغمس كرة الجبنة فوراً بماء بارد حتى تبرد تماماً ومن ثم ننشلها من الماء ونجففها بقطعة من الشاش ومن ثم نغلفها بقطعة من ورق النايلون ونضعها في الثلاجة لحين الاستخدام .
طريفه ثانيه لعمل الجبنه المودزريلا .
طريقة عمل الجنبة الموزريلا في البيت .
اللي عاوزه تعمل الجبنه المودزريلا في البيت تيجي هنا ومن غير منفحه ولا حاجه وبتمط جداااااااااا ومش مكلفه
2 لتر لبن بقري او جاموسي عادي لازم يكون طازه او بتجبيه من عند حد مضمون .
معلقه ملح الليمون .
طريقه التحضير .
اهم خطوه لازم تسيبي اللبن يوم كامل بره التلاجه ويكون ف مكان دافي هيتقل شويه صغيرين لوحده بعد كده اما يقعد ليله كامله تحطي عليه معلقه ملح الليمون وتقلبي كويس بعدين تحطيه ع النار وتقعدي تقلبي وتقلبي هتلاقي بيفصل اللبن منك حاولي تجيبي الجبنه ديه ع جمب وانتي بتقلبي زي الصوره كده عشان تتجمع مع بعض وتتكون عجينه متماسكه وقلبي وهاتيه ع جمب وانتي بتقلبي هتلاقي بقت عجينه متماسكه معاكي ولما تمسكيها وتمطيها بايدك هتتمط جامد معاكي
هتطلعيها من الميه هتلاقيها ماسكه حلوه زي العجينه حاولي وهي سخنه تعمليها كوره زي العجينه وتسبيها تبرد وحطيها ف الفريزر ساعه بعد كده طلعيها وابشريها هتلاقي معاكي بتمط ف البيتزا .
طريقه ثالثه لعمل الجينه المودزريلا .
طريقه عمل الجبنه الموزريلا في البيت بمكونين فقط
كيلو حليب طازج( ازا بدك كميه اكتر زيدي المكونات)
معلقه ملح ليمون .
طريقة التحضير .
هتجيبي كيلو اللبن الطازج وتحطيه في حله عاديه بدون ما تغليه وغطيه في مكان دافي المطبخ او الفرن ونسيبه لتاني يوم هنلاقيه تقل بسيط وعمل وش سيبي الوش متجيش جنبه حطي معلقه ملح الليمون وقلبي كويس جدا وعلي نار هاديه حطيه وقلبيه عشان تلمي كل الكتل اللي هتفصل من اللبن ولما تحسي ان مبقاش يطلع كتل معاكي علي عليه النار لان الميه اللي حوليها تسخن هتخليها تمط معاكي ف الاكل هتفضلي تقلبي فيها وتتكي عليها لحد اما تطلعيها وتشدي حته منها كده تلاقيها بتتشد معاكي بتتمط يعني بعد كده طلعيها كتله واحده وبايدك اعصريها من ميتها ولو سخنه سيبيها تبرد وغطيها بكيس بلاستيك عشان متنشفش منك .
الاستخدام .
هتحطيها في الفريزر في كيس نص ساعه تمسك نفسها وتطلعيها وتبشريها وتستخدميها .
وممكن لما تجمد تقطعيها زي ما تحبي شرايح مكعبات اي حاجه
وتبقي تحطي منها علي البيتزا هتلاقيها بتمط معاكي .
وبالهنا والشفاء .